När Greta Thunberg visade sig ha fel i sina förutsägelser om jordens undergång försöker hon sopa igen sina spår. Inte helt olikt en viss Winston Smith.


I klassikern 1984 av George Orwell får vi följa huvudpersonen Winston Smith. Han arbetar på sanningsministeriet i Oceanien med att förfalska historien, bland annat genom att radera ("minneshåla") sådant som inte längre passar in i maktens beskrivning av verkligheten.

Nu har allas vår "speciella" inte-alls-ett-jobb-av-en-pr-byrå-aktivist Greta Thunberg visat sig arbeta på samma sätt. Det är den amerikanska politiska debattören Jack Posobiec som på Twitter uppmärksammar att Greta raderat en fem år gammal tweet som varnade för att mänskligheten skulle dö ut fem år senare på grund av klimatförändringarna.

Det hela blir så klart i det närmaste skrattretande. Men skrattet fastnar lätt i halsen när man påminns om att charlataner likt Greta Thunberg lyfts fram som viktiga röster i debatten, ja just hon har till och med kallats för både helgon och profet av företrädare för Svenska kyrkan. Förfarandet är dock standard i branschen hon är verksam inom där man i snart hundra år varnat för att vi bara har tio år på oss att rädda klimatet.

Jag är helt med på att vår värld står inför massiva miljöproblem, och en ren och säker energiförsörjning borde ligga i allas intressen. Men det är också uppenbart att personer som Greta Thunberg, Al Gore och andra domedagsprofeter enbart är i skrämselbranschen och att det finns starka krafter som vill att vi ska vara ständigt rädda.

Som av en slump brukar dessa personer också ha en "lösning" på problemet som består av att du köper deras böcker och föreläsningar, eller betalar mer skatt till deras partikamrater i statsmakten.

Uppskattar du mitt arbete?
Du kan stödja det genom att teckna en prenumeration här på Friborna tankar, eller genom en gåva via Swish till 0739192313.
Tack för ditt stöd!