I går debatterades slöjförbud i SVT, efter att sverigedemokraterna Rashid Faravar och Michael Rubbestad i en debattartikel argumenterat för att förbjuda slöjan på allmän plats.

Ibland får man höra att Frankrike förbjudit slöjan, men det är en sanning med modifikation. Man har förbjudit den, och andra religiösa symboler, i myndighetsbyggnader, skolor och universitet. På allmän plats har man förbjudit klädsel som täcker ansiktet, men alltså inte slöjan. Lustigt nog tvingade man under lång tid istället på folk meningslösa masker som täckte hela ansiktet för att skydda dem mot Kinasnuvan, men det är en annan historia.

Förslaget från de båda sverigedemokraterna är således mer långtgående än lagen i Frankrike, men kanske är det också nödvändigt för att nå den önskade effekten.

För snart tre år sedan skrev jag under rubriken "Låt oss vara ärliga i debatten om slöjförbud" att jag numer är för ett slöjförbud, men enbart av strategiska skäl:

Att det skulle vara bättre att staten med hot om våld (vilket är hur lagar upprätthålls) bestämmer vad barn ska ha på huvudet, istället för att låta det vara familjens val, har jag väldigt svårt att acceptera. Hela idén om att barn ska få ”välja sin religion själva” är samma flum som slagit sönder den svenska kristna gemenskapen med 1968 års vänsteridéer.
Snarare är det viktigt att familjer, inte staten, får möjlighet att forma sina barns identitet, religion och framtid i så lång utsträckning det bara går.
Vi måste därför vara ärliga i vår kommunikation med svenskarna. Den enda anledningen att jag stödjer ett slöjförbud är för att den kan fungera som ett verktyg för att göra det oattraktivt för muslimer att bo i Sverige. Rent principiellt tycker jag att lagen är felaktig; hade vi inte haft massinvandringsproblemet och den demografiska katastrofen runt hörnet hade jag varit militant motståndare till den typen av statliga påbud.

Jag har inte haft anledning att byta åsikt i frågan, vilket jag också konstaterade i Dagens Svegot den 15 december. Ett slöjförbud hade dessutom varit mer träffsäker om man vill komma åt islamister än generella inskränkningar i yttrande- och föreningsfriheten.

Nu tror jag inte att vi kommer få se något slöjförbud på allmän plats i Sverige inom överskådlig framtid, däremot håller jag det inte för omöjligt att det kan komma lagar som förbjuder slöjor på minderåriga eller liknande, vilket vore ett steg i rätt riktning för att försvåra etableringen av islamister i Sverige.

Islamisterna har redan lyckats måla ut Sverige som ett land som kidnappar och tvångskristnar muslimska barn, så ett förbud mot slöja skulle inte direkt stärka bilden av Sverige som ett bra land för att etablera kalifatet.

Men i slutändan är detta bara kortsiktiga lösningar för att minska risken för en växande islamistisk makt. Vill vi lösa problemen i grunden och trygga en svensk framtid krävs förutom ett invandringsstopp ett omfattande återvandringsarbete för alla som inte kan eller vill uppgå i den svenska folkgemenskapen.

Uppskattar du mitt arbete?
Du kan stödja det genom att teckna en prenumeration här på Friborna tankar, eller genom en gåva via Swish till 0739192313.
Tack för ditt stöd!