Sara Skyttedal anklagar Johan Ingerö för ett över åtta år gammalt sexuellt ofredande. Ingerö hävdar sin oskuld men väljer ändå att avgå. Jag hoppas att Ingerö ljuger, för annars har vi helt andra problem.


Normalt sett är jag ointresserad av skvaller, men det finns något potentiellt intressant i Johan Ingerös avhopp från posten som Kristdemokraternas partisekreterare.

Enligt uppgifter på respektive persons Facebooksidor har Sara Skyttedal polisanmält Johan Ingerö för sexuellt ofredande. Det häpnadsväckande är att det rör ett misstänkt brott som ska ha skett 2014, i samband med en spritfylld fest efter valvakan till EU-parlamentsvalet. Johan Ingerö nekar till att han begått något brott, men avgår ändå från sin post.

Jag vet så klart inte vad som har hänt. Men det finns två potentiella möjligheter här, och den minst problematiska är att Ingerö ljuger och faktiskt begått ett sexuellt ofredande. För om han inte har det så tvingas han bort från en post efter ett (i sådana fall) grundlöst påstående från en kvinna som får för sig att polisanmäla något mer än åtta år senare.

Skyttedal och Ingerö har fortsatt vara arbetskollegor och partikamrater sedan den blöta festen. Men enligt Ingerö föregicks den här polisanmälan av en "omfattande yrkesrelaterad konflikt". På Facebook skriver han:

"I slutet av januari hade jag och den här partikamraten en omfattande yrkesrelaterad konflikt. Fram till den konflikten har vårt professionella samarbete fungerat väl under många år. Vi har messat, talat i telefon, fikat och ätit lunch ihop, ibland på hennes initiativ och ibland på mitt. Jag önskar att det hade fortsatt så och hoppas att det någon gång kan bli så igen, även om det kan låta orealistiskt."

Detta kan så klart vara påhitt från Ingerö, ett sätt att fly undan ansvar för ett övertramp på en fest. Men man måste medge att det är lite konstigt att Sara väntar mer än åtta år med polisanmälan.

Därför hoppas jag att Johan Ingerö ljuger. Men framförallt påminns jag återigen om vilken sandlåda svensk politik och de självgoda partierna faktiskt är.

Och då har jag inte ens nämnt att Ingerö påstår att han under denna tid hade ett "aktivt alkoholmissbruk". Att missbrukare sitter på maktpositioner är generellt sett en dålig idé, inte bara för att deras beslutsförmåga kan vara grumlig, de är också lätta offer för främmande makt och intressen.

Hur det än ligger till med anklagelsen kan vi väl konstatera att Kristdemokraterna inte imponerar.

Uppskattar du mitt arbete?
Du kan stödja det genom att teckna en prenumeration här på Friborna tankar, eller genom en gåva via Swish till 0739192313.
Tack för ditt stöd!