Abortreligionen
Lögnen om den svenska ateismen synliggörs när någon vågar utmana den moderna religionens sakrosankta element.
This article is also available in English.
Ibland talas det om Sverige som världens mest sekulära land, och även om det inte är helt sant (t.ex. är kommunistiska Kina i högre grad självuttalat “icketroende” och den högsta andelen ateister hittar vi i Israel, Storbritannien, Nederländerna och Hong Kong1) så säger det mycket om den svenska självbilden.
“Här tror vi inte på hokuspokus eller en gubbe bland molnen, här råder förnuft och vetenskap!” skrockar den moderna svensken i sin oklädsamma självgodhet. Vi är inte bara den humanitära och moraliska stormakten med den fantastiska värdegrunden, vi är dessutom smartare än alla de där religiösa tokstollarna runtom i världen.
Nåväl, att ett ett folk hittar ett eller flera Ersatz när det förlorar en tidigare religion har många konstaterat tidigare. Den tidigare nämnda värdegrunden har till exempel ett närmast religiöst skimmer kring sig, och svenska skattebetalare lägger miljarder varje år för att sprida värdegrundsevangeliet i världen så att fler ska kunna nås av Sanningen. Vi tror på det luddiga “alla människors lika värde” och vi gör Barnkonventionen till grundlag.
Dessa saker bli helt enkelt sakrosankta; heliga och okränkbara.
Inte “förnuft” som präglar abortfrågan
Är det någonstans denna närmast religiösa yra blir extra tydlig är det när det gäller abortfrågan. Skulle vi ha en sann vetenskaplig och “förnuftig” diskussion vore det nämligen inga problem att diskutera moraliska dilemman kring att ta ett liv, i vilket stadie det än befinner sig. Det vore inte heller konstigt att diskutera det rimliga i att klassa det som “vård” eller ha en allvarlig diskussion om att fostret utvecklas nervsystem för att känna smärta redan i tionde veckan.
Men så kan man så klart inte diskutera frågan i Sverige, eftersom den “fria aborten” är sakrosankt i den svenska värdegrundsreligionen. Det i sig räcker som bevis för att det inte handlar om “upplysthet” eller “förnuft” vilket påstådda svenska ateister vill göra gällande, utan vad som bara kan beskrivas som en religiös trosuppfattning. En trossats som kanske kan formuleras så här
“Det är min övertygelse att det är kvinnans rätt att avsluta barnets liv fram till vecka 24 om hon så önskar.”
Men rätt enligt vad och gentemot vem? Är det Staten som ger kvinnan denna rätt och är det mot denna allsmäktiga entitet hon svarar emot? Är således inte bara Gud eller gudar utbytta mot Staten i denna religion? Det är Staten som ger oss våra rättigheter, som leder oss rätt, skyddar oss mot ondska och är den enda vägen till frälsning (eller åtminstone fattigpension och ålderdomshem med personal som inte kan ditt språk).
Jag kom att tänka på denna abortreligion när jag såg reaktionerna på Ivar Arpis tänkbara inlägg på Twitter häromdagen2.
Religiöst kränkta abortförespråkare
Reaktionerna påminner om religiöst kränkta människor, stadiet innan de blir korankravallare.
Lisbeth Larsson, kommunikationschef på WWF, skriver att hon får “fysiskt obehag av detta inlägg”. Signaturen “TK70” blir heligt förbannad:
Brukar hålla med dig i det mesta Arpi, men vad fasen vill du ha sagt här ? Vill du det allra minsta antyda att du vill se över synen på abort och kvinnors ovillkorliga rätt att själva bestämma över detta ? Klargör att så inte är fallet.
Notera “ovillkorliga rätt” och kravet på att att Arpi ska klargöra att han inte på något sätt utmanar det sakrosankta i abortreligionen.
Den inte alls passande signaturen “Rim och reson” fortsätter på det religiösa temat:
Milde himmel du är ju ond på riktigt.
Det finns massor av exempel, men det är inte meningsfullt för mig att lista dem alla här. Ett tips för den som vill förstå hysterin är dock att själv gå in och läsa svaren som Arpi har fått. Nu är de inte alla negativa mot honom ska sägas, det finns en del kristna och konservativa som ger honom ryggdunkar också, men konstigt vore väl annars.
Katastrofala konsekvenser
Den fria aborten och p-pillret har varit avgörande för förstörelsen av familjen som samhällets fundament, vilket fått katastrofala konsekvenser på flera plan. Om detta skriver Dr. F. Roger Devlin förtjänstfullt i essäsamlingen Den sexuella utopin vid makten3.
Men att svenskar så snabbt kunnat anamma en ny religion sedan de övergivit kristendomen är också något vi kan se positivt på. Det betyder nämligen att de kan svänga igen, om en världsåskådning och religion (även om den inte presenterar sig som en sådan) erbjuder att tillräckligt attraktivt alternativ.
Den cyniske skulle kanske påstå att det är omöjligt att tävla med nyliberalismens egocentrerade dekadens och laissez-faire-moral, men är det något vi bör lära oss av historien så är det att pendeln har en förmåga att svänga när den nått tillräckligt långt ut åt något håll.
Är vi längst ut på den kanten än, och pendeln redo att med kraft röra sig tillbaka? Det är omöjligt att veta när vi står mitt i det, men framtidens historiker kommer med största sannolikhet att kunna ange ett närmast exakt datum när allt vände.
Men eftersom vi inte har tillgång till framtidens historieböcker kan vi bara resonera som Martin Luther gjorde i Worms 1521:
Här står jag och kan icke annat, Gud hjälpe mig, amen!
Twitter, 3 juni 2023
https://twitter.com/Ivarpi/status/1664970174288519169
Logik förlag, 2023
https://butik.logik.se/products/den-sexuella-utopin-vid-makten