AfD:s nya partigrupp "Suveränisterna" - hur ska tysk media reagera?
Många intressanta namn, som jag dessutom har personlig erfarenhet av, dyker upp i medias rapporter om AfD:s nya partigrupp. Tysk media lär inte vara nådiga om dessa samarbeten blir av.
I ett Europa som alltmer präglas av politiska förändringar och omstruktureringar, har Tysklands Alternativ för Tyskland (AfD) nyligen tagit ett strategiskt steg genom att bilda en ny partigrupp i Europaparlamentet, kallad Suveränisterna. Eller ja, helt officiellt är det inte, men enligt mediauppgifter är det bara detaljer kvar.
Efter att ha blivit uteslutna ur Identitet och Demokrati-gruppen (ID), har AfD helt enkelt beslutat att skapa en egen plattform för att främja sina politiska mål.
Intressanta partier i den nya partigruppen
Min erfarenhet av att arbeta med olika europeiska nationalistiska partier ger mig en unik inblick i den dynamik och de utmaningar som dessa partier står inför. Under min tid med stiftelsen Europa Terra Nostra i Bryssel har jag byggt relationer med flera av de partier som nu ser ut att ingå i AfD:s nya partigrupp. Det är intressant att se hur gamla bekantskaper och samarbeten nu formas om i denna nya konstellation.
Ett exempel är det slovakiska partiet Republika, grundat av Milan Uhrík, en tidigare medlem av Marion Kotlebas parti. Republika har gjort betydande framsteg och fick två mandat i Europaparlamentet i det senaste valet. Mina kontakter med Uhrík och hans parti har alltid varit professionella, och deras övergång till Suveränisterna visar på en ambition att stärka den nationalistiska rösten i Europa
Från Ungern har Mi Hazánk, ett parti som har haft liknande visioner och mål som många av våra egna, också anslutit sig till Suveränisterna. Ledaren för Mi Hazánk, László Toroczkai, har gjort ett gott intryck de gånger vi träffats, och har visat en stark vilja att driva nationalistiska frågor på europeisk nivå. Det är dock viktigt att komma ihåg att varje land har sina unika utmaningar och prioriteringar, vilket kan göra samarbetet inom en sådan diversifierad grupp både intressant och komplext.
Nya allianser och gamla konflikter
En annan spännande utveckling är Greklands parti Niki, lett av Demetrios Natsios. Niki, som betyder "seger" på grekiska, är ett parti som framträder starkt i frågor om invandring och nationell suveränitet. Deras inkluderande i Suveränisterna visar på en bred acceptans för nationalistiska idéer över hela Europa.
Jag har ingen personlig erfarenhet av Natsios, och jag har inte talat med mina grekiska vänner om honom. Jag misstänker att de kommer ha en massa kritik, som det ofta är “nationella emellan”.
Dock finns det en viss ironi i att många av dessa partier tidigare haft samarbete med partier som AfD velat ta avstånd ifrån. Till exempel, Republika och Mi Hazánk har tidigare samarbetat med Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD). Jag misstänker att tyska media kommer gå hårt åt AfD om de inleder samarbeten med radikala nationalister och tidigare samarbetspartners till NPD.
Men visst, vi har ju senaste dagarna sett hur AfD och HEIMAT (som NPD numer heter) samarbetar lokalt för första gången, så kanske håller vindarna på att vända?
Farhågor för framtiden
Trots den potential som Suveränisterna har, finns det också flera farhågor. Historiskt sett har nationalistiska partier haft svårt att samarbeta på grund av dels gamla territoriella konflikter och olika prioriteringar. Det finns en risk att den nya gruppen kan bli splittrad av dessa gamla konflikter när man behöver tänka på vad som fungerar inrikespolitiskt.
En annan stor utmaning är så klart det mediala och politiska motståndet från de etablerade partierna och medierna. Suveränisternas framgång kommer sannolikt att mötas med intensifierad kritik och motstånd, vilket kan påverka deras förmåga få igenom politiska förändringar
Möjligheter och strategier
Trots dessa farhågor finns det också stora möjligheter. Genom att samla olika nationalistiska och suveränitetsfokuserade partier under ett gemensamt paraply kan Suveränisterna skapa en starkare röst i Europaparlamentet. Detta kan bidra till att driva fram viktiga frågor inom områdena återvandring, värdekonservatism och nationell suveränitet.
För att lyckas måste Suveränisterna arbeta hårt för att övervinna interna konflikter och bygga starka, hållbara allianser. Genom att fokusera på gemensamma mål och värderingar kan de skapa en enad front som kan påverka EU:s politik i en riktning som bättre speglar deras väljare och värderingar.
Min personliga erfarenhet av att arbeta med dessa partier har gett mig insikt i deras styrkor och svagheter. Jag har sett hur viktigt det är med starkt ledarskap och tydliga mål för att övervinna de utmaningar som nationalistiska partier står inför. Jag är övertygad om att Suveränisterna har potentialen att göra en verklig skillnad, men det kommer att kräva hårt arbete, samarbete och strategisk planering.
Slutsats
Bildandet av Suveränisterna är en betydande utveckling inom europeisk politik. Det representerar en möjlighet för nationalistiska partier att stärka sitt inflytande och driva fram sina agendor. Samtidigt finns det stora utmaningar att övervinna, både internt och externt. Med rätt strategi och samarbete kan Suveränisterna bli en kraft att räkna med i Europaparlamentet. Min erfarenhet med dessa partier ger mig hopp om att de kan lyckas, men det kommer att kräva en dedikerad och fokuserad insats från alla inblandade.
Jag pratar ännu mer om detta i Dagens Svegots podcast från tidigare i dag.
Uppskattar du mitt arbete?
⟹ Du kan enkelt stödja det genom att teckna en betald prenumeration på Friborna tankar. Jag vill “låsa” så lite som möjligt men en del exklusivt får du som tack för ditt stöd.
⟹ Du kan också skicka en gåva via Swish till 123 090 03 08.
⟹ Hjälp gärna till att sprida ordet genom att dela mina artiklar vidare!