Är en anmäld våldtäkt verkligen en nyhet?
[membership]KULTUR. Efter söndagens allsvenska premiär på Tele2 Arena, där Hammarby slog Sirius med 3-1 inför över 30 000 åskådare, blev det svarta rubriker på gammelmediernas hemsidor. En kvinna hade anmält en våldtäkt som skulle ha skett inne på en toalett, och Hammarby IF krävdes på uttalanden och fördömanden. I dag meddelade polisen att utredningen har lagts ned. – Det finns inte längre någon brottsrubricering om misstänkt våldtäkt. Med den information som finns går det inte att styrka att ett brott har begåtts, säger Kjell Lindgren, presstalesman vid Stockholmspolisen till Dagens Nyheter. Även 2012 anmäldes en våldtäkt i samband med fotbollsmatch i Hammarbys regi, även den gången påstod kvinnan att det skett inne på en toalett och även den gången lades utredningen ned, eftersom det framkom att kvinnan helt sonika ljugit och att något brott inte hade ägt rum. Två gånger har alltså medierna gjort stora rubriker av anmälda våldtäkter på Hammarbys fotbollsmatcher, och båda gångerna har utredningen lagts ned då man konstaterat att inget brott har begåtts. Men vad är egentligen mediernas roll i detta?
Vad har medierna för ansvar?
Frågan vi måste ställa oss är om en anmäld våldtäkt verkligen är en nyhet. Vad har vi i medierna för ansvar när vi skriver om sådant här? Visst, man kan alltid påpeka att det är en misstänkt våldtäkt, men i fallet med Hammarby — hur mycket skadar det varumärket? Vi vet att många bara läser rubrikerna, kanske ingressen — och chansen att de ser en uppföljningsartikel om att anmälan lagts ned är inte alls särskilt stor. I skrivande stund ligger till exempel Aftonbladets artikel om den misstänkta våldtäkten kvar, och är det första man hittar om man duckduckgo:ar "våldtäkt tele2". Artikeln har dessutom ett videoklipp som talar mycket allvarligt om den här händelsen — eller ja, ickehändelsen. Som Hammarbysupporter kan det verka som om jag talar väldigt mycket i egen sak här, men det rör sig om ett större problem i vår massmediala kultur av jakt på svarta rubriker och klick.
Ibland kan det vara rätt att rapportera
Bör man verkligen rapportera om anmälda våldtäkter? Jag får väl svara "nja" på den frågan. Det kan absolut finnas fall där det är värt att rapportera om det — till exempel där journalisten fått ta del av sådan bevisning att man har mer på fötterna än bara en anmälan, om ett flertal vittnen träder fram eller om det rör sig om ett stort antal anmälningar, som till exempel i Kungsträdgården under We are STHLM-festivalen. Men att en anmälan från en enskild person kommit in, är det en nyhet i sig? Nej, jag tycker nog inte det. Tyvärr har vi i de så kallade alternativmedierna inte varit bättre än gammelmedierna när det gäller detta, men kanske är det möjligt för oss att göra rätt där andra gör fel. När åtal väcks kan det absolut vara en nyhet, men ibland är det nog bättre att vänta tills omständigheterna klarnat innan man publicerar den där nyheten, oavsett om den hade gett många klick eller inte. [/membership] [membership level="0"]
Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln. Just nu kan du prova en vecka för bara 19 kronor med rabattkoden svegot19.
[/membership]