Är Sahra Wagenknecht en skenopposition för att stoppa AfD?
Björn Höcke, toppkandidat för AfD i Thüringen, ställer ett gäng berättigade frågor om det nya parti som lyfts upp av medierna som ett alternativ till alternativet...
På söndag är det val till delstatsparlamenten (Landtag) i Thüringen och Sachsen, och i opinionsundersökningarna går Alternativ für Deutschland starkt framåt. En annan kraft som ser ut att ha ordentlig vind i seglen är “Bündnis Sahra Wagenknecht” (BSW), ett nystartat parti kring den före detta Die Linke-profilen Sahra Wagenknecht. Partiet brukar i media kallas för “vänsternationalistiskt” eller “vänsterpopulistiskt”.
Jag talade en del om detta i Dagens Svegot i tisdags, bland annat det underliga i att toppkandidaten i Thüringen, Katja Wolf, nu spås samarbete med AfD efter valet. Fru Wolf var tills nyligen Oberbürgermeisterin i Eisenach, en stad och region där jag har en del av min tyska släkt. Där har hon bland annat vägrat skaka hand med de folkvalda företrädarna för AfD och Heimat, men nu ska hon ha blivit “vänsternationalist” och vara beredd att samarbeta med dem?
Något luktar fisk. Ransoneringsfisk och brödköer.
Det tycker uppenbarligen också Björn Höcke, toppkandidat för AfD i Thüringen, som på Telegram den 27 augusti går till storms mot det nya partiet och kallar det för en “skenopposition”.
Detta är Höckes hela inlägg, med min översättning:
Kommunistiska maktstrateger har tidigt insett att undertryckande av motstånd genom förtryck alltid innebär ett självavslöjande av deras auktoritära styre. En mycket skickligare väg till att behålla makten är att skapa en kontrollerad skenopposition, genom vilken motståndskrafterna kan kanaliseras och integreras utan risk.
Det är ingen slump att ett nytt förmodat oppositionsparti dyker upp precis i tid för valen i Thüringen och Sachsen, och lyfts fram av regeringsvänliga medier i samarbete med opinionsundersökningsinstitut. För här skulle AfD för första gången kunna gå ut ur valen som den starkaste kraften. Detta måste förhindras - och det är precis det anspråk som Sahra Wagenknecht helt öppet har tillkännagett.
Detta nya parti är inte så "nytt": Det är främst en avknoppning från Die Linke och alla viktiga representanter var redan aktiva i moderpartiet. Där har de företrätt de vanliga vänsterpositionerna: både i invandringspolitiken och i ekonomiska frågor.
BSW är ett fantomparti: Det finns knappt några basstrukturer (i juni endast 650 medlemmar i hela landet), ett mycket restriktivt medlemsupptag och en centraliserad ledning. Till och med koalitionsförhandlingarna i Thüringen och Sachsen vill Sahra Wagenknecht personligen leda från avlägsna Saarland. Och detta projekt har finansiellt starka supporters. I mitten av mars donerade en privatperson drygt fyra miljoner euro - vilket med stor marginal är den största partidonationen detta år. Dessförinnan hade samma donator redan i januari gett BSW 990 000 euro. En ytterligare donation - 80 000 euro - kom från en förening som också kallar sig BSW. Medan varje stor donator till AfD måste frukta att dras ut i offentligheten av medierna, förblir BSW:s finansiärer dolda.
För närvarande kannibaliserar BSW främst på vänsterväljarpotentialen - vilket irriterar Kevin Kühnert: "BSW i sin nuvarande form är en konstgjord produkt utan medlemsbas, men med några få finansiärer". Han varnar: "Om världens despoter förstår att man kan bygga upp ett pappmaché-parti med några få miljoner i EU:s största medlemsstat, då står vi inför en utveckling som kan sätta vår liberala demokrati under stor press."
För väljarna är BSW främst ett vilseledande paket: Det marknadsförs med den medialt mycket framträdande Sahra Wagenknecht, men man kan inte rösta på henne någonstans. Istället står gamla vänsterpolitiker på valsedeln som knappt någon av väljarna känner till.
Man måste konstatera att Höcke lyfter flera viktiga poänger och vare sig det var Wagenknechts mål till att börja med eller inte, kan man konstatera att media lyft upp henne och hennes “fantomparti” som ett “anständigare alternativ” till AfD. Men lyfter man på locket hittar vi kommunister, planekonomi och företrädare som fram tills nyligen var uttalade antityskar.
Valen på söndag blir spännande att följa, och extra intressant vore det om AfD och BSW blev så stora i Thüringen att de skulle kunna bilda en majoritet. Då är det upp till bevis för Wagenknechts knektar, men jag skulle inte bli förvånad om de istället släpper fram en regering bestående av gammelpartierna.
Jag lovar att återkomma i ämnet!