Återvandring till Syrien - en väg framåt som EU försöker blockera?
En ny era i Syrien kräver ett nytt ansvarstagande i Europa – dags att agera för återvandring.
Den syriska interimsregeringens premiärminister Mohamed al-Bashir har nu formellt uppmanat landets flyktingar att återvända hem. "Syrien är ett fritt land som har återfått sin värdighet och stolthet", förklarade al-Bashir i en intervju med italienska Corriere della Sera. Detta öppnar för en historisk möjlighet att äntligen lösa den syriska migrantkris som har plågat Europa i ett decennium - om bara EU:s överstatliga byråkrati kan tvingas till undantag.
Europas nationer agerar - utan direktiv från Bryssel
I en anmärkningsvärd demonstration av nationell handlingskraft har nu 14 europeiska länder pausat handläggningen av syriska asylärenden. Detta omfattande, samordnade agerande sker utan direktiv från EU-kommissionen - ett levande bevis på att Europas nationer är fullt kapabla att fatta kloka beslut på egen hand.
Österrike går längst och förbereder redan ett program för "ordnad återvandring och deportation till Syrien". Finland har pausat cirka 350 asylansökningar, medan Danmark har stoppat 69 pågående ärenden och överväger att initiera deportationer oavsett asylstatus. I Tyskland, som hyser närmare en miljon syrier, har samtliga ansökningar stoppats i väntan på nya bedömningar.
EU:s naiva integrationspolitik måste få ett slut
Verkligheten talar sitt tydliga språk. I Tyskland visar färska siffror från 2023 på en alarmerande utveckling: närmare 35 000 syrier är misstänkta för brott, en ökning med över 21% jämfört med föregående år. Sexualbrott begångna av syrier har ökat med 10%, våldsbrott med 17%, och narkotikabrott med 11%. Samtidigt lever majoriteten på socialbidrag.
Det står nu klart att EU:s påtvingade integrationspolitik har misslyckats kapitalt. Trots detta fortsätter Bryssel att motarbeta medlemsländernas försök att hitta praktiska lösningar för återvandring.
Den tyska AfD-parlamentarikern Mary Khan har lagt fram en resolution i EU-parlamentet som kräver att unionen ska stödja medlemsländerna ekonomiskt och organisatoriskt i arbetet med att återföra syriska migranter. Khan betonar i resolutionen att många syrier i Tyskland angett just Assad-regimen som skäl för att söka asyl i Europa - ett skäl som nu fallit bort. I sin resolution understryker Khan också den betydande finansiella, sociala och kulturella börda som det höga antalet asylsökande innebär för medlemsstaterna.
"Tyskland är värd för omkring en miljon syrier och statistiken visar att majoriteten av dessa är beroende av socialbidrag", förklarar Khan i en kommentar. "Vi kan också se i officiell kriminalstatistik att ett betydande antal syrier är misstänkta för brottslig verksamhet, inklusive sexual- och våldsbrott, och att dessa siffror stiger år för år."
Khans resolution är ett välkommet initiativ som visar att det finns krafter även inom EU-parlamentet som förstår allvaret i situationen. Men från kommissionen är det fortsatt tyst.
Nationernas Europa visar sin styrka
Det breda gensvaret från Europas länder - från Storbritannien i väst till Finland i öst, från Sverige i norr till Italien i söder - demonstrerar kraften i nationellt beslutsfattande. Inom loppet av några dagar har både EU-medlemmar och självständiga nationer som Storbritannien och Schweiz fattat liknande beslut utan att invänta riktlinjer från Bryssel. Detta visar med all önskvärd tydlighet att överstatlig styrning inte är nödvändig för effektivt europeiskt samarbete.
"Asylprövningen handlar om att göra en prognos för framtiden", förklarar Carl Bexelius, rättschef på svenska Migrationsverket, och påpekar att det under rådande omständigheter är "svårt eller omöjligt" att göra sådana bedömningar. Detta resonemang delas uppenbarligen av myndigheter över hela kontinenten - ett välkommet erkännande av verklighetens krav.
Slutsatsen är tydlig
Den omfattande europeiska uppslutningen kring asylstopp för syrier visar återigen att nationellt självbestämmande är vägen framåt. När fjorton länder oberoende av varandra kommer fram till samma slutsats är det ett kraftfullt bevis för att överstatlig styrning är överflödig. Europa behöver mindre Bryssel och mer nationellt självbestämmande. De senaste dagarnas utveckling visar att Europas nationer är fullt kapabla att fatta snabba och resoluta beslut när de tillåts agera utifrån sina egna intressen och behov.
Nu måste nästa steg tas - en samordnad europeisk satsning på storskalig återvandring. Detta ligger i både Europas och Syriens intresse. För Europa handlar det om att äntligen kunna avsluta ett misslyckat integrationsprojekt som kostat enorma summor och skapat djupa sociala problem. För Syrien handlar det om att få tillbaka den befolkning och kompetens som behövs för återuppbyggnaden. Som premiärminister al-Bashir uttryckt det kommer "deras erfarenhet och humankapital låta Syrien blomstra igen."
Österrike har redan visat vägen genom att påbörja planeringen för en ordnad återvandring. Nu är det dags för övriga europeiska nationer att följa efter och visa att en ansvarsfull och verklighetsförankrad återvandringspolitik är möjlig - utan inblandning från Bryssel.
■
Jag behöver din hjälp! Jag har startat en insamling för att kunna fortsätta (och utveckla) min granskning och rapportering av EU och europeisk politik under 2025. Om du har möjlighet, överväg då att donera en slant. Läs mer här.
Uppskattar du mitt arbete?
⟹ Du kan enkelt stödja det genom att teckna en betald prenumeration på Friborna tankar. Jag vill “låsa” så lite som möjligt men en del exklusivt får du som tack för ditt stöd.
⟹ Du kan också skicka en gåva via Swish till 123 090 03 08.
⟹ Hjälp gärna till att sprida ordet genom att dela mina artiklar vidare!