Bryssel centraliserar – Sverige betalar priset
Europeiska rådets möte visade åter på EU:s maktambitioner. Hur kan Sverige skydda sitt självbestämmande i en union på glid?
Det är ingen hemlighet att jag, som många andra, förespråkar ett svenskt utträde ur Europeiska unionen. EU har genom åren utvecklats från ett ekonomiskt samarbete till ett alltmer överstatligt projekt som underminerar nationellt självbestämmande och demokratiskt ansvarstagande. Ett Swexit är den långsiktiga lösning jag anser vara bäst för Sverige.
Men vi måste också vara realistiska. Just nu är ett utträde inte politiskt möjligt – vare sig på grund av bristen på stöd inom det politiska etablissemanget eller bland väljarkåren. Därför behöver vi samtidigt som vi driver opinion för ett Swexit också ha en tydlig nationalistisk analys av EU:s beslut och deras konsekvenser för Sverige. Så länge vi är medlemmar i unionen måste vi agera för att skydda svenska intressen, motverka centralisering och säkerställa att EU inte går längre än vad vi är beredda att acceptera.
I korthet: Vad betyder Europeiska rådets möte för Sverige?
Europeiska rådets möte den 19 december 2024 behandlade flera avgörande frågor som kommer att påverka Sverige direkt: fortsatt stöd till Ukraina, skärpta åtgärder kring migration och säkerhet, samt hantering av hybridkrigföring. På ytan framstod mötet som ett uttryck för europeisk enighet, men under ytan fanns samma gamla frågor om centralisering av makt och Bryssels ambitioner att styra medlemsstaternas politik.
För Sverige är detta särskilt viktigt. Vi har nyligen anslutit oss till NATO och befinner oss nu i en situation där vårt nationella självbestämmande är mer hotat än någonsin – både från Bryssel och andra internationella aktörer. Sveriges EU-vänliga regering under Ulf Kristersson verkar mer villig att följa Bryssels direktiv än att stå upp för svenska intressen.
Tre nyckelfrågor från mötet och vad Sverige bör göra:
Ukraina: Sverige bör stärka sitt eget försvar och kräva större transparens från EU innan ytterligare stöd till Ukraina ges.
Migration: Sverige måste återta kontrollen över sina gränser och fokusera på att främja återvandring av de som inte kan integreras.
Säkerhet: Vi bör bygga en stark nationell cybersäkerhet och begränsa vårt deltagande i EU:s initiativ till områden där vi behåller full kontroll.
Europeiska rådets beslut förstärker behovet av en nationalistisk analys av EU:s utveckling. Sverige behöver en politik som sätter våra egna intressen främst och som vågar ifrågasätta Bryssels maktambitioner.
Exklusivt för prenumeranter: Fördjupad analys och förslag
För betalande prenumeranter på Friborna tankar finns en längre och mer detaljerad analys av mötet på 3000 ord tillgänglig – både i text och ljudformat. I denna fördjupning presenterar jag konkreta förslag på hur Sverige bör agera för att försvara vårt nationella självbestämmande, samtidigt som vi navigerar i en alltmer överstatlig union.
Prenumerera idag för att få tillgång till hela analysen och bidra till att skapa en stark och fri svensk opinionsbildning!
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Friborna tankar to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.