EU vs. X: Digitala Storebror slår till mot yttrandefriheten
Vi var många som varnade för DSA: Nu försöker de tysta det (relativt) fria ordet på plattformen X.
I en oroväckande utveckling har EU-kommissionen nyligen riktat sina klor mot Elon Musks sociala medieplattform X (tidigare Twitter). Detta är ytterligare ett exempel på hur den nya lagen Digital Services Act (DSA) används för att kväva yttrandefriheten och öka EU:s kontroll över det digitala landskapet.
Bakgrund: DSA - EU:s nya digitala maktverktyg
Digital Services Act trädde i kraft i augusti 2023 och är EU:s senaste försök att reglera onlinevärlden. Lagen omfattar en rad krav på digitala plattformar, särskilt de som klassas som "mycket stora onlineplattformar" med över 45 miljoner användare i EU.
DSA ger EU-kommissionen omfattande befogenheter att övervaka och bestraffa plattformar som anses bryta mot reglerna. Böter på upp till 6% av ett företags globala årsomsättning kan utdömas - enorma summor för techgiganterna.
Kritiker varnade redan från början för att DSA skulle bli ett verktyg för censur och övervakning. Nu ser vi tyvärr att dessa farhågor besannas.
I samband med att parlamentet klubbade igenom lagen gjorde jag en extrasändning där jag gick igenom det hela.
EU:s anklagelser mot X
Den 12 juli 2024 meddelade EU-kommissionen att man inlett en formell utredning mot X för påstådda brott mot DSA. Tre huvudsakliga anklagelser riktas mot plattformen:
Bristande transparens kring annonsering
Otillräcklig tillgång till data för forskare
Användning av så kallade "dark patterns" i gränssnittet
Särskilt intressant är anklagelsen om "dark patterns". EU menar att X:s system för verifierade konton, de blå bockarna, vilseleder användarna. Detta visar hur detaljstyrt EU vill reglera plattformarnas utformning.
Elon Musk slår tillbaka
Elon Musk har inte tagit EU:s anklagelser liggandes. I typisk stil har han gått till motattack på X och anklagat EU för att försöka begränsa yttrandefriheten.
"EU försöker tvinga oss att censurera lagligt innehåll. Det kommer vi aldrig att gå med på", skrev Musk i ett inlägg.
Musk har tidigare uttryckt oro för att DSA kan bli ett verktyg för politisk censur. Han har jämfört lagen med Kinas repressiva internetlagar och varnat för att den hotar den fria debatten online.
X:s officiella svar på anklagelserna betonar att man följer alla lagar, men också att man värnar användarnas yttrandefrihet. Man lovar att samarbeta med EU-kommissionen, men står fast vid sin policy att tillåta ett brett spektrum av åsikter på plattformen.
DSA - ett hot mot det fria ordet
EU:s agerande mot X bekräftar kritikernas värsta farhågor om DSA. Lagen ger byråkrater i Bryssel exempellös makt att diktera villkoren för onlinekommunikation.
Särskilt oroande är de vaga formuleringarna kring "desinformation" och "skadligt innehåll". Detta öppnar för godtycklig censur av obekväma åsikter under täckmantel av att skydda användarna.
DSA kräver också att plattformarna vidtar "riskbegränsande åtgärder" mot innehåll som kan påverka val eller "samhällsdiskursen". I praktiken ger detta EU makt att styra vilka röster som får höras i viktiga samhällsfrågor.
Lagen tvingar dessutom plattformarna att ge forskare och myndigheter omfattande tillgång till användardata. Detta hotar användarnas integritet och riskerar att skapa en digital övervakningsstat.
Vad står på spel?
Konflikten mellan EU och X handlar i grunden om vem som ska kontrollera informationsflödet online. Ska det vara fria medborgare som utbyter idéer, eller byråkrater i Bryssel som bestämmer vad vi får se och säga?
EU:s agerande mot X är bara början. Om de lyckas tvinga världens rikaste man att böja sig för deras vilja, vilken plattform blir nästa offer? Och var går gränsen för vad som anses vara "skadligt innehåll" värt att censurera?
Det är uppenbart att DSA inte handlar om att skydda användarna, utan om att ge EU ökad makt över det digitala landskapet. Det är ett direkt hot mot yttrandefriheten och den fria debatten online.
Elon Musks kamp mot EU:s övergrepp förtjänar vårt fulla stöd. Det handlar inte bara om en plattform, utan om principen att medborgarna - inte staten - ska ha makten över det offentliga samtalet.
Vi måste stå upp mot denna digitala storebror innan det är för sent. Yttrandefriheten online är en grundbult i ett fritt samhälle. Om vi förlorar den, vad blir nästa frihet att falla?
Det är dags för alla frihetsälskande människor att göra sin röst hörd. Säg nej till EU:s digitala diktatur. Försvara det fria ordet. Framtiden för ett öppet internet hänger på det.
Uppskattar du mitt arbete?
⟹ Du kan enkelt stödja det genom att teckna en betald prenumeration på Friborna tankar. Jag vill “låsa” så lite som möjligt men en del exklusivt får du som tack för ditt stöd.
⟹ Du kan också skicka en gåva via Swish till 123 090 03 08.
⟹ Hjälp gärna till att sprida ordet genom att dela mina artiklar vidare!