Europa behöver en egen väg bortom Bryssel och Washington
EU-kommissionens nya försvarsrapport förespråkar mer överstatlighet som lösning på säkerhetsläget. Men Europa behöver varken Bryssel eller Washington för att försvara sig självt.
Den nyligen presenterade Niinistö-rapporten om EU:s försvarssamarbete bekräftar vad många av oss länge befarat: EU-eliten försöker utnyttja det försämrade säkerhetsläget för att driva igenom en långtgående centralisering av försvars- och säkerhetspolitiken. Under täckmantel av "comprehensive preparedness" – allomfattande beredskap – vill man ytterligare försvaga de europeiska nationalstaternas suveränitet.
EU-byråkratin är inte lösningen
Särskilt talande är hur rapporten försöker presentera ett överstatligt EU-försvar som det enda alternativet till dagens NATO-beroende. I rapporten skriver Niinistö:
"Det krävs en tydlig och ovedersäglig insikt i EU om vad unionen kommer att göra i händelse av ett väpnat angrepp mot en medlemsstat."
Detta kan låta oskyldigt, men är i praktiken ett försök att ersätta ett problematiskt beroende av USA med ett lika problematiskt beroende av Bryssel. För Sveriges del skulle det innebära att vi går från en form av utländskt inflytande över vår försvarspolitik till en annan. Eller ja, i värsta fall under båda två samtidigt.
Den falska dikotomin mellan öst och väst
Det mest oroande är hur rapporten cementerar den falska uppdelningen mellan "öst" och "väst" som präglat Europa sedan andra världskriget. När Niinistö argumenterar för att:
"Med tanke på hotbilden måste vi kunna samla alla nödvändiga EU-resurser på ett samordnat sätt över institutionella och operativa silos för att förbereda oss för – och vid behov agera – som svar på stora sektorsövergripande och gränsöverskridande chocker och kriser."
missar han helt att det Europa behöver är att återfå sitt självförtroende och förmågan att agera självständigt, inte att låsa fast sig i vare sig amerikanska eller ryska intressesfärer.
En tredje väg för Europa
Den verkliga lösningen är varken NATO eller en EU-armé, utan ett genuint europeiskt försvarssamarbete grundat i suveräna nationalstater. Ett sådant samarbete bör:
Respektera varje nations rätt till självbestämmande
Fokusera på Europas egna säkerhetsintressen, inte USA:s eller Rysslands
Bygga på kulturell och civilisatorisk gemenskap, inte byråkratisk överstatlighet
Möjliggöra flexibla samarbeten mellan länder som delar specifika säkerhetsintressen
Låta försvarssamarbetet växa organiskt underifrån, inte tvingas fram ovanifrån
NATO:s förlegade roll
När Berlinmuren föll missade Europa en historisk chans att avveckla NATO och skapa en ny europeisk säkerhetsordning. Idag ser vi konsekvenserna: NATO-medlemmar som Ungern och Turkiet för en politik som ofta gynnar Ryssland, medan andra medlemsländer okritiskt följer USA:s linje. Detta skapar splittring och undergräver Europas möjlighet att agera som en självständig kraft.
Vägen framåt
Istället för att bygga nya överstatliga strukturer inom EU bör fokus ligga på att:
Stärka samarbetet mellan suveräna europeiska stater
Utveckla gemensamma försvarsförmågor på frivillig basis
Främja teknologiskt samarbete utan byråkratisk styrning
Gradvis minska beroendet av både USA och Ryssland
Återupprätta Europa som en självständig civilisatorisk kraft
Slutsats
Niinistö-rapporten visar tydligt att EU-eliten ser det försämrade säkerhetsläget som en möjlighet att driva igenom mer överstatlighet. Men svaret på Europas säkerhetsutmaningar ligger inte i mer EU-byråkrati eller fortsatt NATO-beroende, utan i ett återupprättat europeiskt självförtroende grundat i vår gemensamma civilisation och kultur.
Endast genom att återta initiativet och formulera en egen väg – bortom såväl "väst" som "öst" – kan Europa återta sin rättmätiga plats som en självständig kraft i världspolitiken. Det är hög tid att överge de föråldrade strukturer som håller oss tillbaka och istället bygga något nytt på den fasta grunden av europeisk civilisation och kultur.
■
Jag behöver din hjälp! Jag har startat en insamling för att kunna fortsätta (och utveckla) min granskning och rapportering av EU och europeisk politik under 2025. Om du har möjlighet, överväg då att donera en slant. Läs mer här.