EU:s dubbelmoral blottas i ny rättsstatsrapport
Pressfriheten är under attack i EU - men inte där du tror. Nya rättsstatsrapporten blundar för Tysklands censur, medan Ungern hamnar i skottgluggen.
EU-kommissionen har nyligen släppt sin årliga rapport om rättsstatsprincipen i unionens medlemsländer. Som vanligt riktas skarp kritik mot Ungern, medan andra medlemsländers uppenbara övertramp negligeras. Särskilt anmärkningsvärt är tystnaden kring Tysklands nyliga förbud av tidskriften Compact - ett oroväckande prejudikat som hotar pressfriheten i hela Europa.
Rapporten i korthet
Den så kallade Rule of Law Report granskar årligen rättsstatens tillstånd i EU:s medlemsländer. Fokus ligger på fyra huvudområden: rättsväsendets oberoende, korruptionsbekämpning, mediefrihet och maktdelning. I årets rapport riktas återigen hård kritik mot framför allt Ungern och Polen, medan västeuropeiska länder i stort sett får godkänt.
Kommissionen hävdar att rapporten ska vara ett "förebyggande verktyg" för att stärka rättsstaten. I praktiken har den dock blivit ett politiskt slagträ mot obekväma medlemsstater som inte följer Bryssels linje i alla frågor.
Kritiken mot Ungern
Ungern får som väntat hård kritik i rapporten. Kommissionen uttrycker "allvarlig oro" över mediefriheten i landet och hävdar att regeringen utövar otillbörlig kontroll över medielandskapet. Man pekar bland annat på att statliga annonspengar gynnar regeringsvänliga medier och att public service-bolaget MTVA påstås sakna redaktionellt oberoende.
Vidare kritiseras Ungern för bristande rättsstatsprinciper inom flera områden. Det handlar om allt från påstådd politisk styrning av domstolsväsendet till otillräcklig korruptionsbekämpning. Kommissionen anklagar också den ungerska regeringen för att försvåra för oppositionella och NGO:s att verka fritt.
Det är säkert så att Ungern har sina utmaningar när det gäller pressfrihet och rättsstat. Men att ensidigt peka ut landet som Europas svarta får är både orättvist och kontraproduktivt. Särskilt anmärkningsvärt blir det när långt allvarligare övergrepp i andra medlemsländer helt förbigås med tystnad.
Fallet Compact Magazin
I mitten av juli 2024 genomförde tyska myndigheter en omfattande razzia mot den patritotiska tidskriften Compact. Tidningens lokaler stormades av polis, tillgångar beslagtogs och all verksamhet förbjöds med omedelbar verkan. Allt detta skedde utan någon föregående rättslig prövning.
Förbudet mot Compact motiverades med att tidningen skulle vara "högerextrem" och utgöra ett hot mot demokratin. Men faktum är att Compact, trots 14 års publicering, aldrig fällts för något brott relaterat till sin journalistik. Ändå valde inrikesminister Nancy Faeser att använda föreningslagstiftningen för att tysta en obekväm röst i medielandskapet.
Detta agerande från den tyska regeringen är ett direkt hot mot pressfriheten och yttrandefriheten. Att förbjuda medier på administrativ väg, utan domstolsprövning, hör inte hemma i en rättsstat. Det är ett farligt prejudikat som öppnar för godtycklig censur av oliktänkande.
Compact må ha publicerat kontroversiellt material, men i en demokrati måste även impopulära åsikter få höras. När staten börjar bestämma vilka medier som får existera är vi farligt nära ett totalitärt system.
EU:s monumentala hyckleri
Mot bakgrund av det drakoniska förbudet mot Compact blir EU-kommissionens tystnad öronbedövande. I rättsstatsrapporten nämns inte med ett ord det allvarliga angreppet på pressfriheten i Tyskland. Istället får landet som vanligt godkänt på alla punkter.
Detta blottar ett monumentalt hyckleri från EU:s sida. Man granskar med lupp minsta antydan till övertramp i länder som Ungern och Polen, medan långt allvarligare attacker mot demokratin i västeuropeiska kärnländer helt ignoreras.
Fallet Compact visar med all önskvärd tydlighet att hotet mot pressfriheten i Europa inte primärt kommer från Östeuropa. Det kommer från etablissemanget i väst, som är alltmer benäget att tysta oliktänkande med hänvisning till "demokratins försvar".
EU:s selektiva tillämpning av rättsstatsprincipen underminerar hela projektets trovärdighet. Om unionen ska ha någon legitimitet måste samma måttstock gälla för alla medlemsländer. Att blunda för övergrepp i Tyskland medan man hudflänger Ungern är inte bara ohederligt - det är direkt farligt för demokratin i Europa.
Rättstatsmekanismen som politiskt verktyg?
Det är hög tid att EU-kommissionen börjar leva som man lär. En verklig granskning av rättsstaten måste inkludera även de stora länderna i väst. Annars riskerar hela rättsstatsmekanismen att reduceras till ett politiskt verktyg för att bestraffa oliktänkande regeringar.
Förbudet mot Compact borde ha föranlett kraftfulla reaktioner från EU. Istället möts det av total tystnad. Det säger allt om unionens verkliga prioriteringar. Rättsstaten är uppenbarligen förhandlingsbar när det passar den politiska agendan.
Vi som värnar demokrati och yttrandefrihet måste höja våra röster mot detta hyckleri. EU kan inte diktera villkoren för rättsstaten i Europa om man inte själv lever upp till principerna. Det är dags att kräva samma granskning av alla medlemsländer - oavsett storlek eller politisk färg.
Först då kan vi tala om en verklig rättsstat i Europa.
Medlemmar i Det fria Sverige kan diskutera den här artikeln på friasvenskar.se.
Uppskattar du mitt arbete?
⟹ Du kan enkelt stödja det genom att teckna en betald prenumeration på Friborna tankar. Jag vill “låsa” så lite som möjligt men en del exklusivt får du som tack för ditt stöd.
⟹ Du kan också skicka en gåva via Swish till 123 090 03 08.
⟹ Hjälp gärna till att sprida ordet genom att dela mina artiklar vidare!