EU:s öppna gränser - en gåva till de kriminella nätverken
EU:s öppna gränser har blivit ett paradis för kriminella nätverk, avslöjar ny Europol-rapport. 821 farliga organisationer utnyttjar fri rörlighet för att bedriva gränsöverskridande brottslighet.
I dag samlas EU:s utskott för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor (LIBE) för att diskutera en ny, alarmerande rapport från Europol. Rapporten, med titeln "Decoding the EU's most threatening criminal networks", avslöjar hur 821 av de mest hotfulla kriminella nätverken utnyttjar EU:s öppna gränser för att bedriva omfattande, gränsöverskridande brottslig verksamhet. Denna rapport kastar ett skarpt ljus över de mörka konsekvenserna av EU:s politik för fri rörlighet.
EU:s naiva dröm krossas av hård verklighet
Schengensamarbetet och den fria rörligheten inom EU var tänkt att främja handel, kulturutbyte och förståelse mellan Europas folk. Men den hårda verkligheten, som framgår av Europols rapport, visar att dessa öppna gränser har blivit ett välkommet verktyg för Europas mest sofistikerade brottslingar.
Rapporten avslöjar att hela 68% av de farligaste kriminella nätverken har medlemmar från flera olika nationaliteter. Detta vittnar om en ny, gränslös brottslighet som effektivt utnyttjar EU:s fria rörlighet för att expandera sin verksamhet och undgå rättvisan. Europol konstaterar:
"De mest hotfulla kriminella nätverken bedriver gränslösa kriminella verksamheter. Deras aktiviteter berör många länder och deras sammansättning är mycket internationell, med nätverksmedlemmar från många länder i EU och världen som samarbetar inom nätverken."
Denna utveckling är en direkt konsekvens av EU:s politik. Genom att riva ner gränserna mellan medlemsländerna har man skapat en spelplan där kriminella kan röra sig fritt, rekrytera över nationsgränser och snabbt flytta sin verksamhet för att undvika upptäckt. Man kan fråga sig om detta verkligen var en oavsiktlig konsekvens. Med tanke på den utbredda korruptionen som rapporten också belyser, är det rimligt att ifrågasätta om vissa krafter inom EU faktiskt har gynnats av denna utveckling.
Särskilt oroande är att rapporten visar att dessa nätverk ofta har en räckvidd som sträcker sig utanför EU, till länder i EU:s grannskap. Detta innebär att brottsligheten inte bara flödar fritt inom unionen, utan att EU:s öppna gränser även fungerar som en inkörsport för kriminell verksamhet från omvärlden. Det är svårt att tro att beslutsfattare på EU-nivå inte har varit medvetna om dessa risker när de utformade och implementerade politiken för öppna gränser.
Narkotikahandeln frodas i det gränslösa Europa
Handeln med illegala droger är något som ungefär hälften av de identifierade nätverken ägnar sig åt. Med öppna gränser kan knarket nu flöda fritt från produktionsländer, via transitländer, till konsumtionsländer inom EU - allt utan några betydande hinder.
Europol rapporterar att dessa nätverk är "agila" och snabbt kan anpassa sig till nya förhållanden. De utnyttjar skickligt skillnader i nationella lagar och rättssystem för att minimera risken för upptäckt och åtal. Rapporten understryker detta:
"De mest hotfulla kriminella nätverken uppvisar anmärkningsvärd smidighet. De kan påhittigt utnyttja möjligheter i den legala världen, såsom att använda eller upprätta lagliga företagsstrukturer för att underlätta eller dölja sin kriminella verksamhet och för att tvätta sina pengar."
Detta visar tydligt hur EU:s öppna gränser inte bara underlättar den direkta brottsliga verksamheten, utan även ger kriminella nätverk möjlighet att infiltrera den lagliga ekonomin över hela kontinenten. Genom att utnyttja skillnader i nationella regelverk och bristande gränskontroller kan dessa nätverk enkelt tvätta pengar och investera sina illegala vinster i “legitima företag” över hela EU.
Rapporten visar också att dessa nätverk ofta har varit aktiva i över ett årtionde, vilket visar på att EU:s brottsbekämpande myndigheter misslyckats kapitalt med att stoppa dem. Trots ökade resurser och samarbete på EU-nivå verkar de kriminella nätverken alltid ligga ett steg före.
Nationell suveränitet offras på EU-altaret
Medan brottsligheten blir alltmer sofistikerad och gränsöverskridande, står medlemsländernas rättsväsenden handfallna. Komplexa EU-regler och byråkrati hindrar effektiv brottsbekämpning på nationell nivå. Vår förmåga att skydda våra medborgare offras på den europeiska integrationens altar.
Rapporten visar att 71% av de mest hotfulla kriminella nätverken använder sig av korruption för att främja sin verksamhet. Detta är särskilt oroande i en EU-kontext, där beslutsfattandet ofta sker långt från de medborgare som påverkas. Ju mer makt som centraliseras i Bryssel, desto större blir risken att korrupta tjänstemän kan påverka politik och lagstiftning över hela kontinenten.
Dessutom visar rapporten att dessa nätverk ofta har en stark ledning som kan styra verksamheten på distans, även från platser utanför EU. Detta understryker hur maktlösa enskilda medlemsländer har blivit i kampen mot organiserad brottslighet, speciellt eftersom de av EU inte ens tillåts kontrollera sin egen gräns. Så medan kriminella kan operera fritt över gränserna, är våra brottsbekämpande myndigheter fortfarande i stor utsträckning bundna av nationella och överstatliga jurisdiktioner.
Dags att återta kontrollen
Det är uppenbart att EU:s dröm om ett gränslöst Europa har blivit en mardröm för lag och ordning. Medan LIBE-utskottet diskuterar rapporten idag, är det dags för oss att ställa de “svåra” frågorna: Är priset för öppna gränser för högt? Är det dags att prioritera våra medborgares säkerhet framför den europeiska integrationsdrömmen?
Rapporten visar tydligt att de mest hotfulla kriminella nätverken har en destruktiv inverkan på EU:s inre säkerhet, rättsstatsprincipen och ekonomin. De opererar inte i en isolerad kriminell undre värld utan påverkar direkt EU-medborgarnas liv.
Vi ser en ökning av drogrelaterat våld och revirstrider på gatorna i många EU-städer, inte minst i Sverige. Sårbara ungdomar lockas in i gängmiljön, inte minst genom att gangsterkulturen förhärliga i populärkulturen och sedan sprids via de etablerade radio- och TV-kanalerna. Vi ser hur gängen inte skyr några medel när hederliga européer blir offer för deras bedrägerier och kriminalitet.
Det är hög tid att vi tar dessa hot på allvar och överväger att återinföra effektiva gränskontroller. Endast genom att återta kontrollen över våra gränser kan den gränsöverskridande kriminaliteten begränsas. Vi måste helt enkelt prioritera nationell suveränitet och svenskarnas säkerhet över abstrakta idéer om europeisk integration.
Självklart är det i sig inte en helhetslösning, mycket måste som bekant även göras på hemmaplan. Men att strypa de kriminella nätverkens flöden in i Sverige (ut får de gärna åka…) är nödvändigt.
Att stänga gränserna är inte att vända ryggen åt Europa - det är att ta ansvar för våra medborgares säkerhet och välfärd. Det är dags för en ny approach, en som erkänner att verklig säkerhet kommer från stark nationell kontroll, inte från vaga löften om europeiskt samarbete.
■
Jag behöver din hjälp! Jag har startat en insamling för att kunna fortsätta (och utveckla) min granskning och rapportering av EU och europeisk politik under 2025. Om du har möjlighet, överväg då att donera en slant. Läs mer här.