Framgångspodden gör en Joe Rogan och reaktionen blir precis som förväntad
Alexander Pärleros, som driver den massiva Framgångspodden, bjöd in hjärnforskaren Katarina Gospic för att diskutera vad man kallar för "den censurerade pandemin". Ett modigt samtal som fått proppskåpen att brinna hos gammelmedia.
Framgångspodden är en av Sveriges populäraste poddar och drivs av Alexander Pärleros som varje vecka intervjuar personer han är nyfiken på. I det senaste avsnittet, nummer 555 i ordningen, samtalar han med Katarina Gospic och ämnet rör coronavaccinet och narrativet kring pandemin.
Gospic är välkänd i Sverige, och har bland annat sommarpratat i P1 år 2013 och agerat expert i TV ett flertal gånger. Men efter intervjun med Pärleros är gammelmedia inte nådiga, och inbjudningarna till morgonsoffor och Radiohuset lär lysa med sin frånvaro ett tag framöver. I Expressen går Amina Manzoor till attack och menar att Pärleros borde bjudit in en "riktig forskare" istället, eftersom Gospic inte publicerat någon vetenskaplig artikel sedan 2014.
Ett ganska tunt argument kan man tycka.
I P3 Nyheter påstår vaccinforskaren Matti Sällberg att "resten av forskarvärlden tror på studierna bakom vaccinet". Resten av forskarvärlden? Skulle Gospic vara den enda som har kritik eller frågor kring den Pfizerstudie som diskuteras? Lustigt nog var problemet med forskare och journalister som inte vågar gå emot det offentliga narrativet en av huvudtrådarna i podden.
Det är så klart lätt att dra paralleller till en ännu större podcast, nämligen den med Joe Rogan, som hamnat i skottgluggen sedan han haft mage att tala med forskare som tycker annorlunda än regeringen.
Modigt av Pärleros
Jag har lyssnat på Framgångspodden i flera år. Långt ifrån alla avsnitt, men vid de tillfällen då jag tycker det verkar vara en intressant gäst.
Alexander Pärleros, som är uppvuxen i nästan samma kvarter som jag själv, har genomgått en intressant personlig utveckling över åren. Från att bara ha verkat fokuserad på hur man tjänar pengar och bygger företag har allt fler samtal handlat om välbefinnande, att uppskatta det man har och att lyckas i alla möjliga delar av livet, inte bara i den civila karriären. Att han blivit pappa har nog spelat in en del, och hans möte med Björn Natthiko Lindeblad verkar ha lämnat bestående intryck.
Men jag blev ändå förvånad när jag såg podcasten dyka upp i min telefon på onsdagsmorgonen. Pärleros har mycket att förlora, och han säger också i podden ett flertal gånger att han blivit avrådd av vänner och kollegor från att genomföra och publicera samtalet med Gospic.
Nu är podcasten ute, till gammelmedias förtret, och jag hoppas att Pärleros orkar stå pall för den skitstorm som nu kommer drabba honom.
En ögonöppnare för många
Förmodligen kommer podden leda till en del aha-ögonblick för många lyssnare, och Gospic gör många viktiga poänger, inte minst om hur offentliga narrativ fungerar och hur vi som människor programmeras på olika sätt. Samtidigt finns det en del uppgifter som kan och bör ifrågasättas, och jag tycker att diskussionen om absolut kontra relativ riskreduktion i Pfizerstudion lätt kan bli vilseledande.
Men det är av yttersta vikt att fler röster och berättelser får höras än enbart de som följer det offentliga narrativet kring massvaccineringen. Människor måste börja ifrågasätta mer, vare sig informationen kommer från Sveriges Radio eller för all del Framgångspodden.
Hittills har man använt samma taktik för att stoppa en sådan diskussion som man gjort med invandringsdebatten i årtionden. I den senare stämplade man alla kritiker, eller bara de som hade frågor om det verkligen var en så bra idé med massinvandring från andra sidan världen, som "rasister".
När det gäller den aktuella debatten är alla som har frågor eller kritik som bekant stämplade som "antivaxxare". Med rasister och antivaxxare behöver man inte diskutera. Så kan man enkelt bara fortsätta i sin ekokammare.
När kommer journalisterna krypandes?
Jag skulle inte bli förvånad om vi inom några år kommer få se journalister komma krypandes och berätta att de "var en del av åsiktskorridoren" och att de "sveptes med" och inte "vågade säga något" rörande massvaccinationsstrategin, vaccinpassen eller restriktionerna. Det var nämligen precis detta vi såg i sviterna av 2015 års "flyktingkris".
Men då är det redan för sent.
Så även om jag inte håller med Pärleros och Gospic i allt, och jag gärna hade velat lägga till en del saker, är jag väldigt tacksam för att de lyfter ett annat perspektiv än det offentligt accepterade.