Nedstängning av samhället riskerar döda fler än vad Covid-19 skulle klarat av
I många länder har man genomfört nedstängningar och utegångsförbud för att minska spridningen av det nya coronaviruset och bekämpa sjukdomen Covid-19. Men vad får egentligen nedstängningarna för effekt på människors hälsa? De första siffrorna från USA är chockerande.
I Sverige är vi än så länge förskonade från utegångsförbud, och stora delar av vårt samhälle är fortfarande igång, även om en hel del branscher tar en hård smäll när de allra flesta väljer att ta eget ansvar med social distansering för att minska smittspridningen. Runt om i världen ser det dock annorlunda ut, och i många länder tvingas människor att sitta inne och är förbjudna att träffa människor utanför det egna hushållet.
Vad utegångsförbud och nedstängning har för effekt på människors hälsa har knappt diskuterats i allas iver att så fort som möjligt införa drakoniska undantagstillstånd för att skydda riskgrupperna. När vi nu får de första siffrorna från USA kan vi få en liten inblick i vad som mycket väl kan vara ett mycket större hot mot folkhälsan än viruset i sig.
Försäljningen av såväl alkohol som cannabis har slagit nya rekord:
Alkoholförsäljningen har ökat med 55 procent. Den största ökningen står spritdrycker för med 75 procent, därefter vin med 66 procent och öl med 42 procent, enligt Nielsen.
Cannabisförsäljningen har ökat med med mellan 52 och 130 procent i delstater där det är lagligt, enligt CNBC.
Hur mycket av försäljningen som konsumeras direkt och hur mycket som är ett resultat av hamstring är svårt att säga i dagsläget, även om sunt förnuft säger att människor som sitter hemma utan arbete och utan mening och mål men med stor tillgång till alkohol och droger antagligen konsumera dem mer än vanligt.
Siffror som däremot är svåra att bortförklara är de som visar vad människor gör när de sitter inlåsta:
Porrsurfandet ökar. Världens största porrsajt Pornhub berättar om rekordtrafik, bland annat har man vissa dagar nästan fördubblat trafiken från delstaten Indiana som är mitt uppe i en nedstängning.
Datorspelandet ökar. Spelrelaterade tjänster som Twitch och Discord slår nya rekord i både nedladdningar och intäkter när allt fler tillbringar allt mer tid stillasittande framför datorn.
TV-tittandet ökar. Via streamingtjänster som Netflix får vi veta att att amerikaner i mars 2020 strömmade mer än 85% fler tv-serier och filmer än samma månad året innan. Dessutom har sträcktittning (att titta på fler än tre avsnitt i rad) blivit allt vanligare.
Människor tränar mindre. Tack vare data från 68 000 fitnessenheter som mäter folks rörelsemönster och träningsvanor ser vi att människor tränar allt mindre. I New York sjönk träningen med hela 50 procent i samband med att nedstängningen genomfördes.
Fler mår sämre psykiskt. En undersökning av Axios/Ipsos bland amerikanska vuxna visar att 29 procent av de tillfrågade mår sämre psykiskt. Undersökningen gjordes dessutom innan de allra hårdaste nedstängningarna genomfördes, vilket kan betyda att siffrorna är ännu värre nu.
Vad spelar det för roll?
Att genomföra en total nedstängning av samhället leder till massarbetslöshet och ekonomisk kollaps, det vet vi. Men vi måste dessutom ta hänsyn till vad det gör med människors hälsa att sitta instängda, och hur vi agerar i ett läge av rädsla, stress och ovisshet inför framtiden.
Om resultatet av nedstängningen inte bara blir massarbetslöshet och finanskris, utan också att miljontals människor utvecklar porr-, alkohol- och drogberoende kombinerat med psykisk ohälsa så kommer det leda till följdsjukdomar och kostnader som kommer följa oss under årtionden framöver.
De totala nedstängningarna och utegångsförbuden är experiment med människors liv och hälsa på en skala vi aldrig sett förut, och frågan allt fler bör ställa sig är om "lösningen" kommer kosta fler liv än viruset riskerar att göra. Om så är fallet, är det då en rimlig väg att ta?
I Storbritannien talar man nu om att nedstängningen kan behöva fortgå i ett halvår. Hur skulle det påverka människors fysiska och psykiska hälsa?