Nu ska det bli lättare för illegala invandrare att stanna i Sverige
Regeringen har nu lämnat in en remiss till lagrådet för att se till så att minst 9 000 personer som fått avslag på sin asylansökan ska få möjlighet att stanna ändå. Det rör sig om så kallade "ensamkommande" som kom under 2015 och fått avslag på sin asylansökan, men nu ska få en ny möjlighet att ansöka igen om de påbörjar gymnasiestudier.
När förslaget presenterades första gången uppstod ett problem med att de som fått avslag på sin asylansökan, och nu uppehåller sig illegalt i landet, inte kan identifiera sig och därmed påvisa sin ålder. I det nya förslaget har regeringen därför sänkt identifieringskravet.
Centerpartiet går nu ut och ställer sig bakom förslaget. Man tycker det är bra att regeringen lättar på kravet på att migranterna måste kunna identifiera sig, eftersom det hade lett till att ungefär hälften av dem som berörts inte haft någon möjlighet att stanna i Sverige.
Centerns allianskolleger i Moderaterna är däremot inte nöjda:
– Jag är väldigt förvånad över att Socialdemokraterna så fullständigt har vikt sig för Miljöpartiet. Det man gör nu är att ta ytterligare ett steg i fel riktning från det man tidigare presenterat. Man minskar id-kravet ytterligare. Det är något som bland annat Polisen varnat för, då kontrollen av vilka som befinner sig i Sverige blir ännu sämre, säger Moderaternas migrationspolitiske talesperson Johan Forsell till Aftonbladet.
Migrationsminister Heléne Fritzon menar att förslaget är bra.
– Ett gäng ensamkommande barn och unga har fått vänta väldigt länge och sedan prövats som vuxna och fått ett nej. Det handlar om att ge dem chansen att söka uppehållstillstånd för gymnasiestudier vid ett tillfälle.
— Vi öppnar för möjlighet att uppehållstillstånd får beviljas om personens identitet är oklar.
Remissen ska nu behandlas av lagrådet innan det kan bli till en proposition i riksdagen. Om Centerpartiet fortsätter stå bakom förslaget så kommer propositionen att röstas igenom med knapp majoritet.