Tyska regeringen på väg att spricka
FDP:s valkatastrofer i östra Tyskland leder till ultimatum för regeringen Scholz. Partiledare Christian Lindner kräver politiska förändringar senast 21 december, annars kan koalitionen falla.
Det liberala partiet FDP i Tyskland står inför en existentiell kris efter en serie katastrofala valresultat i de östra delstaterna. Senast i Brandenburg, där partiet endast fick 0,8% av rösterna, långt under femprocentsspärren. Detta kommer efter liknande debacle i Thüringen och Sachsen tidigare i månaden. Nu höjs röster inom partiet för att lämna den impopulära "trafikljuskoalitionen" med SPD och De Gröna på federal nivå, en åtgärd som potentiellt kan fälla hela den tyska regeringen.
En serie av nederlag
FDP:s nedgång började redan kort efter förbundsdagsvalet 2021, där partiet fick 11,5% och gick med i regeringen under socialdemokraten Olaf Scholz. Sedan dess har partiet förlorat i val efter val. I delstatsval har FDP åkt ur flera parlament, till exempel i Bayern och Berlin förra året. Nu kulminerar krisen med tre raka valförluster i östra Tyskland där partiet inte ens kommer i närheten av femprocentsspärren.
Särskilt alarmerande för FDP är att nedgången inte bara gäller på delstatsnivå. I nationella opinionsundersökningar har partiet stadigt tappat och ligger nu konsekvent under femprocentsspärren. I den senaste INSA-mätningen från 23 september får FDP endast 3,5%, vilket skulle innebära att partiet åker ur förbundsdagen om det vore val idag.
Intern kritik och hot om regeringsutträde
Frustrationen inom FDP växer nu snabbt. Partiets vice ordförande Wolfgang Kubicki har öppet ifrågasatt regeringsdeltagandet och satt en tidsgräns på "två, tre veckor" för att se förbättringar. Andra framträdande partiföreträdare som Thomas Kemmerich, FDP:s toppkandidat i Thüringen, har gått ännu längre och hävdat att trafikljuskoalitionen "skadar Tyskland, skadar Thüringen och skadar FDP".
Partiledaren och finansministern Christian Lindner försöker navigera i krisen genom att sätta press på koalitionspartnerna utan att helt stänga dörren för fortsatt regeringssamarbete. Han har satt en deadline till den 21 december för "avgörande beslut" inom områden som migration, ekonomisk tillväxt och budgetstabilitet. Om inte tillfredsställande framsteg görs hotar Lindner indirekt med att FDP kan lämna regeringen.
Dilemmat för FDP
FDP befinner sig i en svår sits. Å ena sidan riskerar partiet att fortsätta blöda väljare om man stannar kvar i en impopulär regering. Å andra sidan kan ett utträde ur regeringen uppfattas som ansvarslöst och potentiellt skada partiet ännu mer.
Lindner själv verkar föredra att stanna i regeringen, med argumentet att det vore dåligt för den tyska ekonomin att orsaka en regeringskris. Men trycket från partibasen ökar. En intern gruppering kallad "Weckruf" (väckarklocka) kräver nu att antingen FDP lämnar regeringen eller att Lindner avgår som partiledare.
Oavsett vilket beslut FDP fattar står partiet inför enorma utmaningar. Att vända den negativa trenden i opinionen samtidigt som man sitter i en impopulär regering verkar närmast omöjligt. Men att lämna regeringen innebär också stora risker, inte minst att bli beskyllda för att ha orsakat kaos i tysk politik.
Paralleller till Sverige
Situationen för FDP påminner om läget för flera mindre partier i Sverige, särskilt Liberalerna och Kristdemokraterna. Båda dessa partier har länge balanserat farligt nära fyraprocentsspärren och riskerar att åka ur riksdagen i valet 2026 om trenden inte vänder.
Precis som FDP sitter både L och KD i en regeringskoalition som inte är odelat populär i de egna leden. Och likt sina tyska motsvarigheter brottas de svenska partierna med att bibehålla en distinkt profil samtidigt som de tvingas till kompromisser i regeringsställning.
Ju närmare valet 2026 kommer, desto mer desperata lär dessa partier bli i sina försök att profilera sig och vinna tillbaka väljare. Det är inte otänkbart att vi kan se liknande hot om regeringsutträde från L eller KD om opinionsläget inte förbättras markant.
Oavsett utgången i Tyskland bör utvecklingen där noggrant studeras av de svenska småpartierna. FDP:s öde kan mycket väl vara en förhandsvisning av vad som väntar L och KD om de inte lyckas vända sina sjunkande opinionssiffror i god tid före nästa val.
■
Jag behöver din hjälp! Jag har startat en insamling för att kunna fortsätta (och utveckla) min granskning och rapportering av EU och europeisk politik under 2025. Om du har möjlighet, överväg då att donera en slant. Läs mer här.