Tyskt nyval i sikte när Lindner förbereder sorti
Rekordlågt förtroende för Tysklands vänsterliberala regering kan utlösa politisk kris. FDP:s partiledning förbereder redan sina kandidater för ett nyval i mars nästa år.
Den tyska regeringen, bestående av sossar, miljöpartister och liberaler, är verkligen inte populär. I den senaste "ARD-DeutschlandTREND" är det bara 13 procent av de tillfrågade som är "nöjda" med regeringens arbete, och en procent är "mycket nöjd". 41 procent svarar att de är "missnöjda, och 44 procent att de är "mycket missnöjda."
Den enda gången missnöjet varit i närheten av sådana siffror, sedan mätningarna började göras 1997, är under den rödgröna regeringen Schröder 2003 och den liberalkonservativa regeringen Merkel 2010.
Historiska paralleller visar vägen
2003 införde Schröder reformpaketet "Agenda 2010" som innebar nedskärningar i arbetslöshetsersättningen, försämrad anställningstrygghet, höjd pensionsålder och förändringar i sjukförsäkringssystemet. Reformerna var särskilt kontroversiella eftersom de genomfördes av en socialdemokratisk regering, och många SPD-väljare såg det som ett svek mot partiets traditionella värderingar. Detta ledde till stora protester och demonstrationer, och skapade även djupa sprickor inom SPD.
2010 levde Tyskland i efterdyningarna av Euro- och Greklandskrisen, och tyskarna var väldigt missnöjda med att så mycket av deras pengar gick till andra länder, inte minst stödpaketen till Grekland. Dessutom var det en stor debatt om kärnkraften som Socialdemokraterna börjat avveckla, men där Merkel ville behålla den eller åtminstone förlänga avvecklingstiden.
Energipolitikens höga pris
Detta var en het politisk fråga som skapade spänningar både inom regeringen och i samhället i stort. Ironiskt nog skulle hela denna debatt få en dramatisk vändning bara några månader senare (2011) efter Fukushima-olyckan, då Merkel helt ändrade position och beslutade om en snabb kärnkraftsavveckling.
Ännu mer intressant är att dagens missnöje till stora delar beror på energipolitiken, och de kraftigt höjda energipriserna till följd av just kärnkraftsavvecklingen. Tyskland gjorde sig väldigt beroende av rysk gas, och efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har den möjligheten strypts (eller som i fallet med Nordstream, sprängts).
FDP förbereder regeringskollaps
Nu intensifieras ryktena om att den så kallade trafikljusregeringen spricker inom två veckor. Enligt uppgifter från den konservativa tidningen Tichys Einblick förbereder FDP redan sina kandidater på ett förestående nyval. Den avgörande dagen kan bli den 15-16 november, i samband med förhandlingarna om nästa års budget.
Christian Lindner, finansminister och FDP:s partiledare, står inför ett avgörande vägval. Som finansminister kan han inte acceptera en budget som bryter mot skuldebromsen, samtidigt som hans parti ligger katastrofalt till i opinionen. Att lämna regeringen med hänvisning till oansvarig ekonomisk politik skulle kunna vara en perfekt utgångsstrategi.
Samtidigt rapporterar branschmediet Kress att Lindner redan kan ha börjat sondera terrängen för en karriär efter politiken. Vid en nylig tillställning på det schweiziska medieföretaget Ringier observerades han vara påfallande väl integrerad i företagets ledning, vilket väckt spekulationer om en framtida roll där - i likhet med hur företaget tidigare anlitat Gerhard Schröder som rådgivare.
Komplicerad väg till nyval
Vägen till ett nyval är dock inte spikrak. SPD och De Gröna har möjlighet att taktiskt gå FDP till mötes i budgetfrågan, för att sedan genomdriva sina projekt genom tilläggsbudgetar under valåret 2025. Detta skulle försätta Lindner i en mycket svår position.
Dessutom kan förbundskansler Scholz inte avsättas utan ett konstruktivt misstroendevotum, där en majoritet i förbundsdagen måste enas om en alternativ kandidat. Utan stöd från SPD och De Gröna, eller från AfD, är detta matematiskt omöjligt. Även om FDP drar tillbaka sina ministrar och slutar stödja regeringen i omröstningar, skulle Scholz kunna sitta kvar med betydande sannolikhet.
Det som talar för ett snart nyval är dock de alarmerande opinionssiffrorna och det totala dödläget i regeringssamarbetet. FDP har redan börjat förbereda sina kandidater för en valrörelse, med sikte på den 2 mars då Hamburg håller delstatsval. Detta datum ses av partiledningen som lämpligt för att samtidigt genomföra ett förtida förbundsdagsval.
Oavsett hur det går med nyvalet står det klart att Tyskland går mot en turbulent politisk vinter, där budgetförhandlingarna i mitten av november kan bli avgörande för regeringens överlevnad. Med ett rekordlågt förtroende för regeringen och djupa sprickor mellan koalitionspartierna är frågan kanske inte om, utan när, trafikljuskoalitionen slutligen kollapsar.
■
Jag behöver din hjälp! Jag har startat en insamling för att kunna fortsätta (och utveckla) min granskning och rapportering av EU och europeisk politik under 2025. Om du har möjlighet, överväg då att donera en slant. Läs mer här.