Att Rasmus Paludan är vän med någon på VKontakte betyder egentligen ingenting, men när den dansksvenske provokatören plötsligt byter försvar uppstår plötsligt en del frågetecken.


I dag gör Kalla Fakta en grej på att den dansksvenske provokatören Rasmus Paludan skulle ha "kopplingar till ryska Wagnergruppen". Kopplingarna består i att han på ett konto på det ryska sociala nätverket VKontakte, som varit avstängt i fem år, är vän med en person som är rekryterare för gruppen.

Jag vet så klart inte om Paludan är tjenis med Wagnergruppen, om han tar order direkt från Putin eller om han egentligen är ett konstprojekt från Christiania. Men jag vet att "bevisen" som Kalla Fakta presenterar inte är speciellt övertygande.

Även jag har ett konto på VKontakte. Eller två tror jag till och med. Jag använder typ aldrig plattformen, men det fanns en tid då många dissidenter skapade konton där eftersom Facebook ett tag stängde av allt och alla som inte passade in i det då rådande medialt konsensuset om invandringspolitiken.

VKontakte är ganska uselt och jag trivdes aldrig där. Tekniskt är den underlägsen så väl Facebook som Twitter, och på grund av att många avstängda västerlänningar skapade konton där blev det snabbt en plats för allsköns konspirationsteoretiker och nazifetischister, vilket rätt snart blir tröttsamt. Krydda detta med en massa ryssar som skriver med kyrilliska bokstäver och du förstår nog att sajten blir ointressant rätt snart.

Men om det var något som stod ut jämfört med Facebook så var det hur mycket vänförfrågningar från totala främlingar jag fick, inte minst från sådana med vad jag uppfattade som ryska namn. I början, innan jag fått kläm på plattformen, accepterade jag en del, men trots att vi nu tydligen var "vänner" så interagerade jag aldrig med dem.

Varför byter Paludan försvar?

Det rimliga att anta är att Rasmus Paludan råkat ut för samma sak. Men till skillnad från mig har han kanske fortsatt tacka ja till alla förfrågningar, eftersom att de då också blir "följare" av alla hans inlägg, vilket inte är helt fel om man vill sprida sitt budskap.

Detta är också något som Paludan säger i sin intervju med Kalla Fakta. Där borde nyheten varit slut. Men sen byter Paludan försvar(kronologiskt kanske det är klippningen som lurar oss, men det är så det ser ut) och börjar argumentera för att det förmodligen inte är hans konto utan att TV4-journalisten skapat kontot.

Och plötsligt har vi ett gäng nya frågetecken. Varför byter han försvar? Är det ett försök till dansk humor som inte går fram? Har han något att dölja?

En i mina ögon total nonsensrapportering får plötsligt lite kropp. Men jag står nog kvar vid att Paludan, med största sannolikhet, inte alls bränner koraner för att Putin eller Wagnergruppen vill det, utan helt enkelt för att han är en provokatör som vill göra en poäng av att bevisa att muslimer inte är integrerbara i en västerländsk demokrati med stor yttrandefrihet.

Uppskattar du mitt arbete?
Du kan stödja det genom att teckna en prenumeration här på Friborna tankar, eller genom en gåva via Swish till 0739192313.
Tack för ditt stöd!