Falsk ekvivalens undergräver legitim kritik av västlig censur
I en aktuell podd jämställer Malcom Kyeyune EUs censur med Kinas - ett farligt falskt likhetstecken som skadar legitim kritik av väst.
I en nyligen utgiven episod av podcasten "Oskyddat samtal" gör Malcom Kyeyune flera svårsmälta jämförelser mellan internetcensur i väst och i länder som Kina och Ryssland. Hans argumentation riskerar att underminera den nödvändiga kritiken av västvärldens egna tilltagande inskränkningar i yttrandefriheten.
Västvärldens oroande utveckling
Som jag skrev i mitt senaste veckobrev ser vi en djupt oroande utveckling i väst, där juridiska verktyg alltmer används för att tysta obekväma röster. Från bötfällandet av CNews i Frankrike för att ha visat abortstatistik, till åtal mot journalister i Tyskland för satir, och fängelsedomar i Sverige för citerande av domstolshandlingar - mönstret är tydligt och oroande.
Detta är en utveckling som måste kritiseras skarpt. När domstolar och reglerande myndigheter används för att begränsa pressfriheten hotas fundamentala demokratiska värden. Som jag påpekat används "lawfare" - juridisk krigföring - som ett nytt verktyg för att kontrollera medielandskapet när traditionella ekonomiska styrmedel som presstöd inte längre räcker till.
Kyeyunes falska ekvivalens
Men det är i detta läge som Kyeyunes relativiserande av censuren i Kina blir särskilt problematisk. Genom att avfärda Kinas omfattande kontrollsystem som "lite av en annan art" och fokusera på spelrestriktioner för barn, förminskar han systematiken och omfattningen av förtrycket:
Ett omfattande system av över 3000 permanent blockerade webbplatser
AI-övervakad realtidscensur av all inhemsk social media
Förbjuden VPN-användning utan särskilt tillstånd
Systematisk censur av all regimkritik
Ett socialt kreditsystem som kopplar internetbeteende till medborgerliga rättigheter
Regelbundna fängslanden av journalister och bloggare
Rysslands utveckling
Även Rysslands internetkontroll har skärpts markant, något Kyeyune också tonar ner:
Systematisk blockering av oberoende medier
Omfattande censur av information om kriget i Ukraina
Blockering av sociala medier som Facebook och Instagram
Fängslanden av regimkritiker och journalister
Ny lagstiftning som kriminaliserar "fejknyheter" om kriget
Vikten av konsekvent kritik
Det är fullt möjligt - och nödvändigt - att kraftfullt kritisera västvärldens tilltagande censur och samtidigt erkänna att systemen i Kina och Ryssland är betydligt mer omfattande och förtryckande. När Kyeyune istället väljer att relativisera skillnaderna riskerar han att underminera sin egen trovärdighet som kritisk röst.
Som jag visat i mitt veckobrev finns det gott om exempel på hur pressfriheten i väst hotas genom nya juridiska verktyg. Detta är en utveckling som måste mötas med skarp kritik och motstånd. Men denna kritik blir inte starkare av att förminska liknande eller ännu värre övergrepp i andra delar av världen - tvärtom riskerar sådan relativisering att skada den legitima kritiken av utvecklingen i väst.
En mer produktiv väg framåt
Istället för Kyeyunes relativiserande approach behöver vi en analys som:
Tydligt identifierar och kritiserar västvärldens egna övertramp
Erkänner de kvalitativa och kvantitativa skillnaderna mot mer totalitära system
Förstår hur olika former av censur och kontroll hänger samman
Utvecklar strategier för att motverka alla former av inskränkningar i yttrandefriheten
När EU blockerar RT och Sputnik är det skandalöst och bör kritiseras - men det är något kvalitativt och kvantitativt annorlunda än Kinas Great Firewall eller Rysslands systematiska förföljelse av oberoende medier. Att erkänna dessa skillnader försvagar inte kritiken av EUs agerande - tvärtom ger det den mer tyngd genom att visa att man kan analysera olika former av övergrepp mot yttrandefriheten utan att hemfalla åt relativisering.
Min analys visar att det finns gott om konkreta exempel på hur pressfriheten hotas även i väst. Men för att effektivt kunna motarbeta denna utveckling måste vi kunna diskutera den utan att samtidigt förminska eller relativisera ännu allvarligare övergrepp i andra delar av världen. Det är bara genom sådan nyanserad analys som vi kan utveckla effektiva strategier för att försvara yttrandefriheten - överallt där den hotas.
■
Jag behöver din hjälp! Jag har startat en insamling för att kunna fortsätta (och utveckla) min granskning och rapportering av EU och europeisk politik under 2025. Om du har möjlighet, överväg då att donera en slant. Läs mer här.
Uppskattar du mitt arbete?
⟹ Du kan enkelt stödja det genom att teckna en betald prenumeration på Friborna tankar. Jag vill “låsa” så lite som möjligt men en del exklusivt får du som tack för ditt stöd.
⟹ Du kan också skicka en gåva via Swish till 123 090 03 08.
⟹ Hjälp gärna till att sprida ordet genom att dela mina artiklar vidare!