Val i Tyskland: Spelar det någon roll?
Alternativ för Tyskland (AfD) ser ut att göra ett rekordval, men ändå stoppas från inflytande. Kanske är det också det bästa för Europa?
Veckobrev #8-2025 (läs tidigare veckobrev här)
I dag hålls val till den tyska förbundsdagen. Detta tidigare än väntat, då en regeringskris, utlöst av att de röda och gröna inte vill egå med på liberala Lindners krav, tvingat fram ett extraval. Den som följt Friborna tankar under förra hösten var nog bättre införstådd i detta än andra svenskar.
Det finns ett par tydliga trender när vi jämför det nuvarande opinionsläget men det senaste valet, och frågan som många ställer sig är hur detta kommer få genomslag i politiken efter valet.
Mest framträdande är så klart att AfD ser ut att fördubbla sitt stöd, medan Socialdemokraterna tappar åtminstone en tredjedel, kanske hälften. Liberala FDP ser ut att åka ur parlamentet medan vänsterpopulistiska BSW dansar runt 5-procent-spärren.
Inför valet har man framförallt diskuterat relationen till Ryssland, invandringspolitiken och den stagnerade ekonomin. Men det finns ett tema som ändå har överskuggat allt: Brandväggen mot AfD.
Att Alternativ för Tyskland ser ut att få över 20% av rösterna kommer inte betyda att de får någon reell makt. Tyskland är, precis som Sverige, en parlamentarisk demokrati där man behöver forma majoriteter. Om inget av de större partierna är beredda att forma en regering med AfD, kommer de få sitta på avbytarbänken en mandatperiod till.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Friborna tankar to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.